Zobrazit příspěvky: Doporučované Všechny podle vláken Všechny podle času

A76l36e61š 81M90o30r41b88i51c12e58r 2459732575431

Inu, ten článek na iDnes je trochu nešťastný.

Pokles některých stopových prvků v pšenici při zvýšené koncentraci CO2 je potvrzený, nicméně když mluvíme o poklesech výnosů, jde hlavně o kvalitu půdy a sucho, které je budou snižovat.

Třeba egyptská delta je jeden z nejdrastičtějších případů -- díky přehradám už Nil nepřináší každoroční náplavy bohaté na živiny, populace raketově roste, takže se půda masivně chemicky hnojí.

A začíná být opravdu vyčerpaná a polomrtvá...

+3/−1
doporučit
24.8.2019 9:22

J51i17r27k54a 38B71r93u55n10n45e37r 4868832229407

R^R^

+2/0
doporučit
25.8.2019 0:47

J59a15r80o94s54l58a93v 42K70u26t53h92a65n 1387127149467

Zdá se, podle bohorovnosti, se kterou označujete snažení vědců za bláboly, že problému rozumíte mnohem lépe než oni. Takže se spíše obrátím na vás než na ty vědce. Budou tedy mít rostliny při větší koncentraci CO2 stejný nebo dokonce vyšší obsah živin? Vy argumentujete, že budou růst rychleji, prosím, proč ne. Ale ve zprávě těch hloupých vědců se mluví o obsahu živin, nikoliv o rychlosti růstu. Moc prosím, můžete mi k tomu napsat svůj názor? Na ty hlupáky, kteří zkoumají jakési procento živin se nedá spolehnout, nerozumí tomu. Já věřím vám a doufám, že mi to vysvětlíte. Nerad bych se v budoucnu cpal dvojnásobnými porcemi zeleniny jen proto, že v nich chybí podstatné látky. Moc děkuji předem za odpověď.

+3/−5
doporučit
24.8.2019 14:33
Foto

R88a52d86e45k 41P39o78l69i59c81k33ý 6191953731404

Ono to chce číst celý čáne nejen perex a první odstavec

Podle v květnu publikované studie, která sledovala produkci 10 nejvíce pěstovaných plodin (ječmen, maniok, kukuřice, palmový olej, řepka, rýže, sójové boby, čirok, cukrová třtina, pšenice), se v důsledku klimatické krize kalorická hodnota sklizní každý rok snižuje o 35 bilionů kalorií. Jídlo každým rokem ztrácí procento ze své výživové hodnoty.

„To znamená, že mizí kalorie pro 50 milionů lidí,“ říká autor studie Deepak Ray z Univerzity v Minnesotě. „V budoucnu to může být víc, pokud se na to nepřipravíme a nesnížíme emise uhlíku,“ dodal.

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/klimaticka-zmena-globalni-oteplovani-jidlo-potraviny-hlad-hladomor-afrika-evropa-co2-oxid-uhlicity.A190821_143410_eko-zahranicni_nio

Problém není totiž jen samotný CO2, ale celkové klimatické změny. Např. zvýšení teploty a s ním zvýšená potřeba vody, některé rostliny při vyšších teplotách přestávají růst,...

Ale i kdyby narostlo víc hmoty díky CO2 a ubylo bílkovin, železa, zinku,...tak je to prostě problém-kvantita nedokáže nahradit kvalitu.

+2/−2
doporučit
24.8.2019 9:52

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS

Najdete na iDNES.cz