BPS vs. UE ring volný 1. kolo

15. 06. 2019 22:12:52
Na úvod použiju demagogický blábol od jistého pana Papeže z roku 2015 : Výroba bioplynu je ekologická i ekonomická zároveň, a proto pokud hovoříme o obnovitelných zdrojích energie, rozhodně bychom neměli na bioplyn zapomínat.

Dnes jsem se rozhodl konfrontovat bioplynovou stanici s uhelnou elektrárnou v přímém souboji bez kompromisů. Tento příspěvek je pohříchu matematickou hříčkou. Za výchozí základnu beru 200 MW blok hnědouhelné elektrárny, což je takový primární prvek naší současné energetické skutečnosti. Je to neuvěřitelná bestie, jak dále popíšu, která je předmětem nenávisti mnoha uvědomělých spasitelů.

Pojďme si popsat o co jde : 200 MW blok reprezentuje zhruba necelé jedno procento instalovaného výkonu výroby elektrické energie v ČR. Spaluje hnědé uhlí neuvěřitelným tempem, takže za hodinu spotřebuje přibližně 200 tun hnědého uhlí(čerpáno z materiálů ČEZ). To jsou 4 vagóny. Další výpočty jsou vskutku brutální : při 7000 hodinách ročního provozu(nepřetržitý provoz s technologickými odstávkami a jistými rezervami) se bavíme o 1,4 milionu tun hnědého uhlí za rok. To je nějakých 28 000 vagonů hnědého uhlí. Je to jenom necelé jedno procento výkonu. Takže, kdyby naše energetika stála jenom na hnědém uhlí, potřebovala by 100x tolik, 2,8 milionu vagonů, 140 milionů tun uhlí. Naštěstí na tom nestojí, takže těžíme jenom zhruba 40 milionů tun.

Je „úžasné“, že tady máme jiné varianty, mezi které patří i bioplynové stanice. Pojďme se tedy podívat, jaké pokroky nám technologie bioplynu nabízí. Nejdříve musíme vyzdvihnout, že BPS přináší úžasné možnosti získání dotací : dotuje ji EU prostřednictvím několika ministerstev české vlády(MŽP, MZe, MPO apod.). Politika EU a ČR tedy motivuje podnikatelské subjekty, aby investovaly do BPS. Dotace v řádu stovek milionů jsou na dosah, stačí mít dobrý podnikatelský záměr. Představuji vám tedy můj podnikatelský záměr na bioplynovou stanici, která nahradí 200 MW blok uhelné elektrárny(beze zbytku a úplně) :

Moje BPS bude využívat výhradně kukuřičnou siláž, jakožto nejvýkonnější biomasu pro výrobu bioplynu. Zde použiji nejdříve poměr 1 ku 4, tj. 1 tunu hnědého uhlí nahradí čtyři tuny kukuřice. To je dáno hlavně tím, že kukuřice sklizená z pole obsahuje přibližně 70% vody. Následně se podívám na měrnou hmotnost a zjistím, že hnědé uhlí ji má asi 750 kg/m3 zatímco zelená kukuřice přibližně 150 kg/m3. Mám tu tedy místo čtyřech vagonů za hodinu hnědého uhlí poctivých 80 vagonů kukuřice(4x4x5 jenom pro úplnost). Samozřejmě, kukuřice se z pole nevozí ve vagonech, ale musím to, jako elementární matematik převést na společného jmenovatele. Kukuřice se posleze zdusá na zhruba čtvrtinu a vznikne siláž, která se ve skutečnosti dává do fermentoru(ů). Pokračuji dál ve svých výpočtech pro moji BPS elektrárnu(elektrárničku) :

Nyní jsem u dalšího čísla 7000 hodin. To je počet provozních hodin za rok. Ač se to nezdá, není toto číslo nijak nadsazené. Celkový fond nepřetržitého provozu je 365 x 24 = 8760 hodin. Takže těch 7000 hodin zohledňuje různé technologické odstávky, výpadky apod. Jak jsem již dříve uvedl, v případě hnědého uhlí se jedná o spotřebu 1,4 milionu tun. A v případě BPS se tedy jedná o 5,6 milionu tun kukuřice(faktor 4). Po přepočtu na měrnou hmotnost se dostáváme k číslu 560 000 vagonů kukuřice. Na rozdíl od uhlí(těží se celý rok), kukuřice se sklízí jednou ročně. Při hezkém výnosu 50 t/ha potřebujeme na 5,6 mil tun „pouhých“ 112 000 ha(1120 km2) zemědělské půdy. To je přibližně třetina výsevu kukuřice v ČR. Takže moje bioplynka, která zbaští kukuřici ze 112 tisíc hektarů, pokryje necelé jedno procento spotřeby elektrické energie v republice.

Moje bioplynka kromě toho zbaští ještě např. necelé 4 miliony kubíků vody(odvezeno z pole spolu se zelenou hmotou – při 30% sušiny), dále ca.5,6 milionů litrů nafty ve formě spotřeby traktorů a jiné techniky při obhospodařování polí(50 l/ha). Je toho mnohem víc, ale úplně nejhorší je, že tam, kde by mohla být krajina(les, louka, rybník), je vyprahlé pole prolité chemikáliemi a krví. Celé území postižené těžbou hnědého uhlí v ústeckém kraji zabírá asi 163 km2, to je 16 300 ha. Moje virtuální 200 MW bioplynka zabírá 112 000 ha, tj. 1 120 km2 půdy a vyrábí 1% elektrické energie v ČR. Celková výměra orné půdy v České republice je necelé 3 miliony hektarů. Kdybychom to oseli kukuřicí pro BPS, získali bychom hezkých 26% potřebných zdrojů pro výrobu elektrické energie. A to se vyplatí, že! Nemuseli bychom pěstovat plodiny pro výrobu potravin nebo krmení hospodářských zvířat(ono by nebylo kde). Hezky to sklidíme a zplynujeme, a těm oslům nakecáme, že snižujeme emise CO2. Potraviny pak dovezeme třeba z Austrálie nebo Argentiny.

Toto brutální drancování české krajiny za pomoci dotací z nejrůznějších zdrojů, považuji za jeden z největších faulů tzv. zelené energetiky. Je to nepromyšlené a v důsledku to přináší mnohem větší škody proti situaci, že by žádné bioplynové stanice nebyly.

Hlavní negativa 200 MW BPS :

  • Zábor obrovské rozlohy orné půdy(112 000 ha)
  • Zplynování obrovského množství biomasy na CO2 v krátkém cyklu(5,6 mil tun kukuřice v luftě)
  • Neregulované emise kogeneračních jednotek
  • Systematické odvodňování krajiny(4 miliony kubíků vody odvezeno z polí)
  • Vysoké náklady(např. 5,6 mil litrů nafty na provoz techniky)

Závěrem znovu opakuji svoji tezi :

Pokud nemáte nic jiného k pěstování než energetické plodiny, tak nepěstujte, ale vytvořte krajinu, krajinu, která absorbuje oxid uhličitý a dlouhodobě ho zadržuje, krajinu, která zadržuje vodu a brání vysušování, krajinu, která skutečně přispívá ke kvalitě našeho života. Vyhoblované statisíce hektarů prolité chemikáliemi a krví tomu skutečně nepomáhají!

[h1]

Autor: Jiří Houfek | sobota 15.6.2019 22:12 | karma článku: 20.98 | přečteno: 321x

Další články blogera

Jiří Houfek

V hlavě vánočního střelce. Rozhovor s psychiatrem.

Tohle je volné pokračování článku V hlavě vánočního vraha, rozhovor s detektivem. Původně mělo být zveřejněno na placeném webu Apokryfto, ale odmítli to publikovat. Tak to dávám volně.

30.1.2024 v 10:07 | Karma článku: 12.58 | Přečteno: 500 | Diskuse

Jiří Houfek

V hlavě vánočního vraha. Rozhovor s detektivem.

S tímhle pánem, který se představil jako H. jsem se náhodně setkal v restauraci U mývalů, kde se každé úterý(někdy i čtvrtek nebo pátek) snažím najít rovnováhu mezi snem a skutečností.

3.1.2024 v 7:46 | Karma článku: 14.68 | Přečteno: 609 | Diskuse

Jiří Houfek

Kdo je šílenější, papež František nebo NATO?

Papež František označil závazek členských zemí NATO více zbrojit v reakci na ruskou agresi za šílenství. V rámci svobody mít svůj vlastní názor si každý může o tomto prohlášení myslet, co je mu libo.

24.3.2022 v 18:22 | Karma článku: 21.52 | Přečteno: 866 | Diskuse

Jiří Houfek

Apartheid - nová strategie EU? Aneb jak jsem se stal černochem.

Podívejme se, co praví wikipedie pod heslem "apartheid" : Černošské obyvatelstvo nemělo přístup do restaurací, kin, parků, pláží, škol, nemocnic a jiných zařízení a veřejně přístupných míst určených bělochům.

23.1.2022 v 19:25 | Karma článku: 34.70 | Přečteno: 1156 | Diskuse

Další články z rubriky Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Otevřený dopis k referendu o větrných turbínách v Líšťanech u Loun

Dne 22.března proběhlo v obci Líšťany na Lounsku referendum o výstavbě větrných elektráren. Jen třetina hlasovala pro. Doufejme, že občané za dva roky názor změní. Nebo budeme raději spoléhat na drahou jadernou energii?

24.3.2024 v 9:47 | Karma článku: 8.68 | Přečteno: 537 | Diskuse

Milan Smrž

Také jste proti Green Dealu?

Protesty zemědělců v Evropě i mnoho příspěvků na sociálních sitích nesou pečet protestu proti Green Dealu. Kdo tomu tleská?

3.3.2024 v 22:32 | Karma článku: 21.26 | Přečteno: 6056 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Baterky, kam se podíváš

Poslední dekáda byla ve znamení obrovského nárůstu výroby baterií, tedy lépe řečeno, akumulátorů. Připadá mi to jako druhá elektrifikace. Na baterie bude po čase zřejmě všechno.

3.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 6.42 | Přečteno: 342 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Tak co hoši a holkiíí, jakxte na tom s tem vodíkem?

Zelená vodíková produkce je další dílek do dekarbonizační skládačky udržitelného rozvoje. Byla jen otázka času, kdy na vodík dojde v praxi a loni nastala úplná exploze publicity. Toto třaskavé téma stojí za pozornost.

1.3.2024 v 8:21 | Karma článku: 7.44 | Přečteno: 293 | Diskuse

Vašek Brynda

Co je eko kůže a proč je pravá kůže ekologičtější?

Není to tak dávno, kdy se na trhu objevily pojmy, jako je eko kůže a veganská kůže. Mnoho lidí znejistělo a začalo považovat pravou kůži za neekologickou, a naopak slepě opěvovat tyto nové materiály. Jak je to ale skutečně?

19.2.2024 v 13:03 | Karma článku: 22.75 | Přečteno: 436 | Diskuse
Počet článků 26 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 762

Člověk, který s úžasem sleduje postupné odkrývání hmotné i nehmotné podstaty toho, čemu říkame svět, život, vesmír...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...