Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V hlavě vánočního střelce. Rozhovor s psychiatrem.

Tohle je volné pokračování článku V hlavě vánočního vraha, rozhovor s detektivem. Původně mělo být zveřejněno na placeném webu Apokryfto, ale odmítli to publikovat. Tak to dávám volně.

S psychiatrem J. se znám už od střední, ale nejsme úplně stejná krevní skupina, a tak se nijak nevyhledáváme. Ale sleduji ho občas a vím, že je docela úspěšný a dokonce napsal nějakou knížku. U mývalů jsem ho neviděl aspoň 2 roky, i když tam dříve občas na pivo chodil, aby se, jak říkal, potkal taky s nějakými normálními lidmi. A teď si ke mně dokonce asi po pěti minutách přisedl a rozproudil hovor. Jak se máš, co byznys, rodina a tak. Rozhovor plynul hladce, dovolená, tenis, kolena, záda, do politiky radši moc ne. Atmosféru uměl vytvořit vždycky úžasnou. A pak to přišlo. Až později jsem si uvědomil, že on za mnou k mývalům vlastně záměrně přišel kvůli tomu článku o vánočním vrahovi. Takže začal :

Hele, čet jsem ten tvůj blog o tom vánočním vrahovi, jak ho nazýváš, a docela mě to zaujalo, co ten detektiv povídal.

Nojo, já to taky nemůžu dostat z hlavy. Řek bych, že mi to doslova rozleptává mozek. Ale nevím, co s tím. Čekám, že by už mohli zveřejnit ten dopis, co von napsal a tam to bude ložený, že jako byl cvok, měl smrtelnou chorobu, nějakej nádor na mozku nebo co, halucinace a ďábel mu přikázal udělat tyhle vraždy. Pořád by to bylo míň děsivý, než že to udělal s chladnou hlavou jako nějakej vzkaz nebo co.

Víš, já to tak pozoruju, ty lidi, co to četli. Myslím ty veřejný figury, který se nám předvádějí v televizi. A na nich je vidět určitá změna. Ty to možná nevidíš, ale já na to mám oko. Jim to taky, jaks to říkal, rozleptává mozek. Najednou rozehrávají úplné šílenosti. Mě to tak zaujalo, že jsem nad tím začal bádat a utvořil jsem si nějakou hypotézu, interpretaci těch událostí a vychází mi z toho hodně brizantní záležitost.

Chceš říct, že bys uměl vyložit, proč to ten kluk udělal? Tys to čet?

Ne, nečet. Ani to číst nepotřebuju. Ale ten vzkaz, to sdělení je zakódované v celé té jeho akci. Vysvětlit, proč to udělal, to bych si asi netroufnul. Já bych asi zůstal u toho, co nám chtěl sdělit. Proč se ale rozhodl to sdělit touto formou, která jako by ani nebyla z tohoto světa, tak to je asi v gesci někoho jiného.

Já myslel, že to je totéž…

Tak to opravdu není totéž. Rozdíl si představ třeba takhle : můžeš každému na potkání říkat, že nechceš válku, můžeš podepsat mírovou petici, jít na demonstraci a podobně. A nebo postřílíš spoustu nevinných lidí, a tím řekneš : tohle je válka, bloudi! Chcete to?

Ty vole! To už jako mluvíš o tom střelci?

No vzal jsem to trochu od konce, jako příklad. Ale v zásadě ano, myslím si, že se to dá takhle vykládat. Pokud samozřejmě připustíme…co?. Koho to máme před sebou, kdo to je? Co je za tím? Co ho přivedlo k vykonání takového monstrózního činu? Mimochodem, ten tvůj detektiv to musí být opravdová třída. Sešel jsi se s ním? Máš na něj kontakt?

Tak to, bohužel, nemám. Trošku jsem se tady chlapů poptával, ale nikdo ho pořádně nezná. Prý se tady tak jednou za měsíc staví na jedno, rovnou ho zaplatí, prohodí jen pár slov, sedne si někde do kouta a pozoruje cvrkot a za půl hodiny se zas nenápadně vytratí. Takže ten můj rozhovor s ním, to bylo úplný unikum. Čekám taky jestli ho tu zas potkám, ale zatím marně.

Hm, škoda. Tak mu pak řekni, až ho potkáš, že bych s ním rád dal řeč. Ale pojďme zpátky k našemu případu, co?

Jojo. On mi tehdy říkal, že se mu ten případ úplně samovolně srovnal v hlavě, hned druhej den po té střelbě, mezi třetí a čtvrtou ráno, když nemoh spát, a jakoby mu chodily ty informace odněkud a spojovaly se do toho příběhu. Jestli mi rozumíš?

To je zajímavý.

Tak ale tys dospěl k závěru, že to byl nějakej šílenej mírovej aktivista, kterej se rozhod, že nás vystraší tím nejbrutálnějším způsobem, protože si myslel, že jsme naprosto otupělí…?

…a nevidíme, co činíme, kam jsme vlečeni. Naprosto jsme ztratili orientaci a míru a jako zfetovaní jdeme, kam vlastně. Vstříc válečnému běsnění, protože prý není jiná varianta než vítězství. Teď  ti zkusím vyložit ten čin v souvislostech od počátku tak, jak si myslím, že to bylo. Ten kluk(budu mu tak říkat) musel mít neskutečnou odvahu. Dělal to promyšleně a od začátku věděl, že na konci zemře. V Klánovicích šlo zdánlivě o takzvanou vraždu bez motivu, ale já souhlasím s tou interpretací, že zde byly zabity nevinné oběti zastupující Ježíše Krista ve dvou podobách. Tím nám, protože to publikum, kterému je to určeno jsme my, celá společnost, tedy tím nám nastavil zrcadlo. A říká : zabili jste dar od Boha, sotva narozeného Ježíška a zabili jste znovu i toho, který na sebe vzal všechny vaše hříchy. To odkazuje na dvě nejzákladnější ideje křesťanství. Za několik dní zabije svého otce. A říká : zabili jste(jako v sobě) i samotného Boha. Otec symbolizuje Boha! A tím zároveň narýsuje horizontálu kříže, 40 km dlouhou. Jeho utrpení muselo být obrovské a zároveň byl úplně klidný, neudělal jedinou chybu. A přichází finále, vztyčení vertikály. Chce, aby to bylo nepřehlédnutelné, aby se to zarylo do všech srdcí. Pošle esemesku, aby přivolal policii na místo a spustí šílené válečné scény. Bohužel s ostrými náboji a se značnou palebnou silou. A to všechno podle plánu, jakéhosi scénáře, který se mu zrodil v hlavě neznámým způsobem. Myslím si, že až do úplného konce, a tím myslím i to, že si sám ustřelil hlavu pod ukrajinskou vlajkou, postupoval chladnokrevně, jako herec, který se dokonale naučil svoji roli.

Uf!

Ve skutečnosti mohl zabít mnohem víc lidí, ale myslím si, že nechtěl. Byl za tím nějaký kalkul, nad kterým se neodvažuju spekulovat. Prostě monstrum vykonalo monstrózní čin. Jedním tahem narýsoval obří kříž a na něm se ukřižoval. Vzal na sebe naše hříchy, které úpěnlivě skrýváme ve svých nitrech, protože nám samým připadají příliš obludné.

Tak tohle je naprosto strašidelné! To jsem zvědavý, jestli se něco takového nachází v tom dopise, který údajně zanechal.

To bude asi ten důvod, proč ho nikdy nezveřejní. A pokud, tak částečně nebo nějak upravený. Jenže jim to nebude nic platné, protože jestli to je tak, jak jsme se o tom bavili, tak jim to ty mozky rozleptá na kaši.

No, ale pak je tedy dost vážná ta věc, kam nás s touhle kaší dovedou…

Pánové, zavíráme. Dneska jste tomu moc nedali. Každej mi dáte stoosumdesát kaček.

Dvěstě…

Dvěstě…

Dobrou noc.

Dobrou…

Já si beru taxíka. Jedeš taky?

Ne díky, já to nemám daleko, projdu se. Víš co mě pobavilo? To s tím ministrem, kterej ho zapřel před celým národem. Sice se to nehodí, ale fakt je to tragikomický. Kdyby to nebylo nemožný, tak bych si myslel, že to taky bylo v tom scénáři. Tak ahoj.

Ahoj.

Autor: Jiří Houfek | úterý 30.1.2024 10:07 | karma článku: 12,59 | přečteno: 507x
  • Další články autora

Jiří Houfek

V hlavě vánočního vraha. Rozhovor s detektivem.

S tímhle pánem, který se představil jako H. jsem se náhodně setkal v restauraci U mývalů, kde se každé úterý(někdy i čtvrtek nebo pátek) snažím najít rovnováhu mezi snem a skutečností.

3.1.2024 v 7:46 | Karma: 14,95 | Přečteno: 619x | Diskuse| Společnost

Jiří Houfek

Kdo je šílenější, papež František nebo NATO?

Papež František označil závazek členských zemí NATO více zbrojit v reakci na ruskou agresi za šílenství. V rámci svobody mít svůj vlastní názor si každý může o tomto prohlášení myslet, co je mu libo.

24.3.2022 v 18:22 | Karma: 21,52 | Přečteno: 874x | Diskuse| Společnost

Jiří Houfek

Apartheid - nová strategie EU? Aneb jak jsem se stal černochem.

Podívejme se, co praví wikipedie pod heslem "apartheid" : Černošské obyvatelstvo nemělo přístup do restaurací, kin, parků, pláží, škol, nemocnic a jiných zařízení a veřejně přístupných míst určených bělochům.

23.1.2022 v 19:25 | Karma: 34,75 | Přečteno: 1159x | Diskuse| Společnost

Jiří Houfek

Je zrušení covidových pasů aktuální již nyní? Ano!

To neříkám jenom já, ale například i jeden z hlavních izraelských vakcinologů profesor Cyrille Cohen. Významný izraelský politik Avigdor Lieberman prohlásil, že covid-pasy v současné situaci škodí! Proč to dělají?

20.1.2022 v 18:32 | Karma: 29,05 | Přečteno: 641x | Diskuse| Společnost

Jiří Houfek

Covidpas pro všechny!

Zdá se to být víc než jasné, že všichni proděláme koronavirózu ve variantě omicron. Podle průzkumu agentury Otes mezi imunology, vakcinology, epidemiology a dalšími vědci je na tom shoda pověstných 97%. Neočkovaní i očkovaní.

11.1.2022 v 17:08 | Karma: 21,78 | Přečteno: 430x | Diskuse| Miniblogy
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Přijíždí německý prezident Steinmeier. Setká se s Pavlem, uctí oběti střelby

29. dubna 2024  6:03

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zahájí dvoudenní návštěvu Prahy. Na Pražském hradě ho...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 26
  • Celková karma 12,59
  • Průměrná čtenost 763x
Člověk, který s úžasem sleduje postupné odkrývání hmotné i nehmotné podstaty toho, čemu říkame svět, život, vesmír...

Seznam rubrik